21
מאי

ארכיטקטורה לקפואים

איתי להט

אדריכלות פונקציונאלית לא חייבת להיות משעממת, כך על פי משנתו של משרד הארכיטקטים הנרווגי Jarmund/Vigsnæs AS, שתכנן וביצע את בנייתו של המבנה המשמש כמרכז המדעי החדש בארכיפלג Svalbard. המרכז ששוכן בים הארקטי בין נורווגיה לקוטב הצפוני, תוכנן כך שישתלב בסביבה ויעמוד בטמפרטורות הקיצוניות במקום, המגיעות לממוצע של 20- מעלות בחורף, אבל מבלי להתעלם מהשפעתו האסתטית על הנוף עוצר הנשימה של העיירה הקטנה Longyearbyen בה הוא ממוקם.
svalbard-science-center-2  svalbard-ed01
המבנה החדש הוא תוספת למרכז הקיים, שמגדילה את המוזיאון ומרכז המחקר באופן ניכר אבל עושה יותר מזה: היא תוכננה מהחוץ לפעול באופן אופטימלי אל מול תנאי הקור השוררים באזור, ומהפנים ליצור מרכז חם להתקהלות אנושית שיהווה ניגוד לתנאי החוץ ולחשכה ששוררת במקום במשך חודשים ארוכים. לאחר סקר ארוך וסימולציות שבדקו את הרוחות והצטברות השלג במקום, קיבל המבנה קצוות חדים ומעטפת נחושת האמורים לעשות שימוש בתנאי הרוח בכדי למנוע הצטברות שלג על חלונות וכניסות המבנה.
svalbard-science-center-13 svalbard-science-center-12כל התכנון התבסס גם על הולכת קור בחריצים שנוצרו על גג המרכז, כך שלא תיווצר עליו התנגדות גבוהה של רוח וקור, כך גם התקבלה תמונה תרמית חכמה יותר ומבודדת יותר שלו. במקביל המבנה הורם מהאדמה על עמודים למניעת בריחת חום מיותרת אל האדמה.מלאכת הבידוד הזו משתלמת ועל פי משרד הארכיטקטים שתכנן את המבנה, עלויות החימום נמוכות באופן משמעותי ביחס למבנים דומים באזור.
לשם יצירת ניגוד לחודשי החורף הקפואים, צופה פנים המבנה בעץ אורן חם ובצבעים חדים, עם הרבה פתחים להולכת אור טבעי. כשהוא לא בנמצא, נכנסת מערכת תאורה רבת עוצמה לפעולה, שעושה שימוש בקווים החדים של המבנה ליצור משחקי אור ופינות בעלות תאורה חמה וידידותית.

 
svalbard-science-center-7 svalbard-science-center-5

הארכיטקטים לא התעלמו בתכנון גם מהשכנים, או במקרה הזה מכספת הזרעים העולמית שהוקמה בעומק האי. הכספת המשמשת מעין מאגר יום דין לאנושות, מכילה בנק זרעים לתבואות המתורבתות אותן צורכת האנושות, בנוסף לקרוביהם הפראיים של הצמחים הנאכלים על ידי בני האדם. גם במקרה של הכספת, שרובה קבור בעומק 120 מטר בטבורו של הר, נעשה עיצוב שעושה שימוש בתנאי הסיבה, אבל גם מקרין עתידניות. הארכיטקטים של מרכז המחקר החדש החליטו לנקוט בקו דומה וליצור מבנה שמתכתב עם הכספת, אלא להבדיל מהכספת, הוא מכיל אנשים במקום זרעי צמחים.